Bir klozetin rezervuarını düşünelim.Suyu çektikten sonra su tekrar dolmaya başlıyor ama asla taşmıyor.Neden?Çünkü içinde  ucunda şamandrası olan bir flatör var hazneye su doldukça yani su seviyesi yükseldikçe  şamandrayı da aynı  seviyede yukarı itiyor ve  llatöre sarı bir çubukla bağlı bulunan bu şamandrada  suyun akışını kesiyor da ondan.Yani bir musluk görevi görüyor ama otomatik bir musluk.

İşte bizim ELBE Seviye denetleyicileri de çok basit olarak benzeri görevler  için üretilmekte.Yani her hangi bir sıvının miktarını denetlemekte..Yalnız ki bunu elektriksel olarak gerçekleştirmekte.

İçinde mıknatıs veya mıknatısları bulunan silindirik bir milin üzerinde hareket eden yine silindirik bir şamandra söz konusu.Mıknatıs bu milin neresde ise  şamandra o seviyeye geldiğinde  milin  hemen üstüne bağlı bulunan swiche te  bunu algılamakta o da elektrovananın bobinine komut vermekte.Böylelikle (bağlantı şekline göre) o vana ya açılıp akışkanın hazneye (rezervuara)dolmasını sağlamakta veya tam tersi vanayı kapatıp akışkanın akışını kesmekte.

Bunun için ise NA (normalde açık)NK (normalde kapalı)tabirleri kullanılmakta.Bu anlatılan tek manyetik  denetleyiciler için geçerli.

Üretimde bir de bunların çift manyatik olanları var.Onlar da da biri milin alt kısmına diğeri ise üst kısmına konur ve çift kontaklı seviye denetleyicisi diye adlandırılır.Şamandra milin en altına indiğinde bir kontak vererek solenoid(bobinli)vanayı açar en üst seviyede ise yine solenoid ventile başka bir komut gönderip bu sefer de akışı kapar.Tam tersi hareket te tabii ki mümkün.

  ─      contatto NA

• •    NO contact

NORMALDE AÇIK

Sistem basıncı cihazın ayarlandığı değere ulaştığında devreyi kapar ve sinyal verir.

•─•    contatto NC

            NC contact 

NORMALDE KAPALI

Sistem basıncı cihazın ayarlandığı değere ulaştığında devreyi keser,mevcut sinyal verir.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir